Контактна інформація: моб.+380(67)783-18-52, +380(67)370-22-11, тел/факс (0382)795-801, info@birzha.km.ua

Як продати державне майно?

2020-10-27

Товарна біржа “Подільська” пропонує своїм клієнтам повний спектр послуг по реалізації об'єктів державної власності, відповідно до Порядку відчуження державної власності, затвердженого Постановою Кабінета Міністрів України від 23 жовтня 2019 року н.884.

 

Порядок функціонування електронної торгової системи для підготовки та проведення електронних аукціонів визначається ДП “Прозорро.Продажі”, повноправною частиною якого, товарна біржа “Подільська” стала у 2018 році.


Відчуження майна здійснюється виключно на електронних аукціонах в електронній торговій системі, що проводиться відповідно до договору, який укладається між організатором аукціону та оператором електронного майданчику.


Дія Порядку поширюється на відчуження майна, що передано казенним підприємствам, державним комерційним підприємствам, установам та організаціям; майна, переданого Національній та національним галузевим академіям наук у безстрокове безоплатне користування.
Зверніть увагу, що дія цього порядку НЕ поширюється на відчуження:

  • цілісних майнових комплексів державних підприємств, їх структурних підрозділів;
  • індивідуально визначеного майна, що в установленому порядку включене до переліків об'єктів, які підлягають приватизації відповідно до законодавства з питань приватизації;
  • майна, на яке відповідно до законодавства встановлена заборона на відчуження;
  •  майна, порядок відчуження якого визначається окремим законом;
  •  майна, що не увійшло до статутного капіталу господарських товариств у процесі приватизації (корпоратизації), але перебуває на їх балансі, і відчуження якого здійснюється шляхом приватизації;
  •  майна, переданого в оренду у складі цілісних майнових комплексів державних підприємств, організацій (їх структурних підрозділів), відчуження якого здійснюється державними органами приватизації відповідно до законодавства про приватизацію;
  • об'єктів житлової нерухомості, право власності на які набуте Державною іпотечною установою з метою передачі у фінансовий лізинг громадянам України.

Підготовка до проведення продажу майна, користуючись аукціоном включає кілька кроків:

  • Оприлюднення в електронній торговій системі оголошення про проведення аукціону його організатором (цей крок здійснюється через електронні майданчики безкоштовно)
  • Підготовка даних, безпосередньо, про майно та умови його продажу
  • Визначення потенційних покупців
  • Укладання договору з організатором аукціону

Значну роль грає правильно складене оголошення, адже, воно повинно містити у собі: інформацію про майно(найменування, місцезнаходження, технічні характеристики і т д); дані про електронний аукціон (дата та час проведення, кінцевий строк подачі заяви на участь у ньому); інформацію про умови, на яких здійснюється продаж майна (стартова ціна, розмір гарантійного та реєстраційного внеску,крок електронного аукціону, тощо); додаткову інформацію; технічні реквізити оголошення про проведення аукціону.

Після опублікування інформації про проведення торгів, електронний аукціон проводиться не раніше ніж через 20, але  не пізніше ніж через 35 днів. ПРОЗОРРО.Продажі - це єдина велика система. що складається з бази даних та електронних майданчиків, тож інформація про аукціони доступна на будь - якому з них. Так, Ви з легкістю можете дізнатися про актуальні торги на сайті товарної біржі “Подільська”, яка є повноцінним партнером Prozorro.Sale. Після оприлюднення оголошення про проведення аукціону, потенційні покупці, маючи бажання взяти участь у аукціоні, сплачують реєстраційний та гарантійний внески на рахунок оператора електронного майданчика та подають заяву на участь у торгах. Зверніть увагу, що брати участь у електронному аукціоні мають можливість лише ті учасники, які не просто зареєстровані на одному з електронних майданчиків, а ті, які подали заяву та оплатили внески.

У зазначений в оголошенні час та дату, через електронну торгову систему, відбувається аукціон шляхом повторюваного процесу підвищення цін трьома раундами в режимі online. Якщо Ви не є учасником торгів, Ви маєте змогу спостерігати за ходом аукціону, результати якого формуються і оприлюднюються в системі автоматично в день завершення торгів. Переможцем вважається учасник, що подав найвищу цінову пропозицію за лот, у разі, коли ним був зроблений щонайменше один крок електронного аукціону. У випадку відмови останнього від підписання протоколу чи договору купівлі - продажу майна, переможцем електронного аукціону вважається учасник з наступною за величиною ціновою пропозицією.
Товарна біржа “Подільська” - Ваш надійний помічник та консультант у будь - яких питаннях, що стосуються відчуження об'єктів державної власності. Технічна підготовка та проведення біржових аукціонів з товарною біржею “Подільська - це легко, швидко та зрозуміло!”