Контактна інформація: моб.+380(67)783-18-52, +380(67)370-22-11, тел/факс (0382)795-801, info@birzha.km.ua

Оренда держмайна через ProZorro.Продажі

2020-10-27

Згідно Закону України про оренду починаючи з 1 лютого 2020 року все державне та комунальне майно здається в оренду через електронну систему продажів ProZorro.Sale. Саме ж державне підприємство Прозорро.Продажі було визначено адміністратором цієї системи. Насправді, це значний крок, який зробив більш зрозумілим процес передачі державного та комунального майна, який в Україні був досить закритим. Не завжди було зрозуміло як саме формується ціна та де саме шукати інформацію про об'єкти, які здаються в оренду, адже, найчастіше, подібні оголошення публікуються у друкованих виданнях або ж на сайті самого орендодавця.


Тож перше та найголовніше, що стає доступним після нововведень - це прозорість процедури оренди майна. Усі потенційни обєкти оренди, як державного, так і комунального майна публікуються у відкритих реєстрах, що є доступними для всіх і робить цю сферу відкритою. Відтепер будь хто може ініціювати процес оренди державного та комунального майна, а не лише обмежене коло осіб.


Електронний аукціон, що відбувається в режимі реального часу в мережі Інтернет, в чому його переваги? Все дуже просто: відтепер замість “формальної” конкуренції, буде існувати реальна та відкрита, коли аукціони будуть проходити у електронній системі аналогічно тим, за якими відбувається мала приватизація по всій країні. Зверніть увагу, що в електронній торговій системі публікуються не лише договори оренди, створені після 1 лютого 2020 року, а й усі діючі договори, що були укладені до цього. Також, шляхом проведення аукціонів, буде здійснюватися продовження строку дії договорів оренди. В більшості випадків, стартова орендна плата на електронних аукціонах розраховуватиметься не від оцінки майна, а від його балансової вартості, що дозволить пришвидшити процес передачі в оренду майна. До того ж, орендар, який отримав майно за результатами чесного аукціону, матиме набагато менше обмежень на використання майна на власний розсуд.

То що можна буде отримати в оренду на електронному аукціоні?

 

  • Будівлі, споруди, комплекси будівель,приміщення, інше нерухоме майно
  • Єдині майнові комплекси
  • Транспортні засоби
  • Обладнання та устаткування
  • Інше окреме індивідуально визначене майно

Прозорро.Продажі - це дворівнева система, яка складається з Центральної Бази даних, де зібрано всю інформацію про об'єкти продажу(оренди), та електронних майданчиків, які надають підтримку потенційним учасникам торгів. Так, якщо Вас цікавлять питання оренди державного чи комунального майна і Ви потребуєте консультації, команда товарної біржі “Подільська” пропонує своїм клієнтам послуги з технічної підготовки та проведення електронних торгів. Допомога організаторам у правильній подачі оголошення, а учасникам - у підготовці пакета документів для участі та багато інших питань - все це швидко та легко, коли працюють професіонали товарної біржі “Подільська”.

Якщо Ви - орендодавець, з чого слід почати?

Перш за все, Вам слід ознайомитися із Законом України “Про оренду державного та комунального майна”, Порядком передачі в оренду державного та комунального майна. Після цього оберіть акредитований електронний майданчик, зареєструйтеся на ньому та отримайте доступ до персонального кабінету. Пам'ятайте, що Прозорро.Продажі - це єдина система і інформація на усіх електронних майданчиках однаково доступна та актуальна, тому обирайте на свій розсуд.


Після реєстрації, варто створити оголошення про проведення аукціону. Не забувайте, що необхідно якісно описати лот, додати потрібні документи, прикріпити допоміжні матеріали та фото.Оберіть дату проведення торгів, слідкуйте за запитаннями та вчасно на них відповідайте.

Ви - потенційний орендар, як діяти Вам?

  • Оберіть акредитований електронний майданчик, зареєструйтеся на ньому та отримайте доступ до персонального кабінету
  • Подайте заявку на участь в торгах по вибраному лоту
  • Сплатіть гарантійний та реєстраційний внески, які мають бути зараховані на банківський рахунок майданчика за 1 годину до завершення терміну подачі пропозицій
  • У день проведення аукціону, обов'язково, переконайтеся у стабільності доступу до мережі Інтернет
  • Після аукціону вчасно підпишіть протокол торгів, сплатіть запропоновану орендну плату та укладіть договір оренди

Оренда державного та комунального майна через електронну торгову систему ProZorro.Sale - це можливість зробити правила гри на ринку оренди чесними та прозорими і, що дуже важливо, ефективними.