Контактна інформація: моб.+380(67)783-18-52, +380(67)370-22-11, тел/факс (0382)795-801, info@birzha.km.ua

Оренда “по-новому” працює

2020-12-02

Оренда державного та комунального майна за новою процедурою стрімко набирає обертів. Регіональні відділення Фонду держмайна регулярно розміщують оголошення про нові аукціони в електронній системі Прозорро.Продажі.
Сьогодні є можливість орендувати як невеликі за розмірами площі, так і великі об'єкти, що займають тисячі квадратних метрів. Більше 5 тисяч об'єктів державної нерухомості включені до переліку “Першого типу”(відповідно до встановленої в законі України класифікації “Про оренду державного та комунального майна”) і очікують своїх орендарів, які будуть визначені за допомогою електронних торгів. Нагадаємо, що перелік “першого типу” - це ті об'єкти, передача в оренду яких відбувається лише за допомогою аукціону.

Існує два підпереліки:

  • перший включає в себе об'єкти з переліку “першого типу”, рішення про передачу в оренду яких були прийняті вже після 1 лютого 2020 року, тобто, після введення в дію нового Закону;
  • другий, відповідно, включає обєкти , які міністерства і відомства подавали Фонду до набуття чинності закону.

В переліку об'єктів “другого типу” знаходяться такі, що передаються в оренду без проведення електронних аукціонів. Ознайомитися з переліком вільних для оренди об'єктів потенційним орендарям можна на сайті Фонду Держмайна та з низки інформаційних продуктів, що регулярно розробляються Фондом.

У чому ж основні переваги оренди держмайна через електронну торгову систему?

Перш за все, однією з основних переваг роботи системи ProZorro.Sale є можливість прозорої конкуренції для всіх учасників торгів. Тобто, кожен потенційний орендар, що бере участь у торгах має абсолютно рівні початкові можливості отримати в оренду об'єкт, що його зацікавив, а, здобувши перемогу і уклавши договір оренди на 5 років, він має можливість продовжити його ще на 5 років без аукціону та переоцінки майна.
Наступне: у більшості випадків, цільове використання об'єкта оренди визначається не чиновником (як це працювало до реформи), а власне орендарем. Виключення становлять єдині майнові комплекси,та об'єкти соціально - культурного призначення. Останні ж використовуються за профілем діяльності балансоутворювачів чи відповідного підприємства. Ще однією суттєвою перевагою оренди у держави є передбачуваність умов її оплати, що дає змогу орендареві планувати свій бізнес наперед.
На майданчику Товарна біржа “Подільська” завжди актуальна та доступна інформація, щодо усіх електронних аукціонів, тож реєструйтеся, слідкуйте за оновленнями та дійте чесно та прозоро.