Контактна інформація: моб.+380(67)783-18-52, +380(67)370-22-11, тел/факс (0382)795-801, info@birzha.km.ua

ProZorro і ProZorro.Sale: в чому різниця?

2020-10-27

Вже кілька років успішно функціонує система електронних закупівель ProZorro, але, досі, не всі розуміють,як саме вона працює та з якою метою. Спробуємо розібратися!
Отже, Прозоро - це система, що складається з центральної бази даних уповноваженого органу та авторизованих електронних майданчиків. Вона є невіддільною частиною державних закупівель, яка забезпечує проведення процедур створення, розміщення, обміну інформацією та функціонування між усіма ланками величезної системи. Саме завдяки електронній системі, уся інформація про закупівлі є загальнодоступною, що мінімізує варіант неправомірних дій,  підвищує конкуренцію на ринку.

Електронні майданчики - це та частина ProZorro, через яку співпрацюють Замовники та Постачальники, яка є точкою доступу до центральної бази даних. Саме тут знаходиться  особистий кабінет користувача, який створюється після реєстрації. Зверніть увагу, що брати участь у аукціонах можуть лише учасники, що зареєстровані на одному з електронних майданчиків, усі інші мають можливість спостерігати online за їх ходом. 

Самостійною частиною сімейства Прозоро є система ProZorro.Sale! І, хоча, вони схожі за принципами та створені для виконання різних завдань. Як самостійний проект, Прозорро. Продажі з'явився у липні 2016 р, розпочавши роботу із продажу активів ліквідованих банків. Головна ж відмінність систем полягає у тому, що система електронних закупівель ProZorro, створена для прозорості усього, що держава купує, ProZorro.Sale - для усього, що вона продає.
Як працює ProZorro? 

Як вже зазначалося, усе проходить у режимі online, саме тому варто потурбуватися про якісний доступ до інтернету. Якщо максимально коротко, про роботу Прозорро - це зворотній аукціон, тобто, аукціон на зниження цін. Державним замовником розміщується оголошення про закупівлю, яке складається з:

  • предмету закупівлі (назва)
  • ціни
  • вимог

Де можна дізнатися про початок торгів? 

Ця інформація доступна, безпосередньо, на сайті або у інформаційних розсилках на мобільному телефоні чи електронній пошті.
Якщо Вас зацікавило оголошення, переходьте до особистого кабінету та подавайте свою пропозицію. Після закінчення аукціону, система розкриває ціни. Зрозуміло, що заявники залишаються анонімними. Кожен з учасників протягом аукціону має можливість знизити початкову пропозицію. Після визначення “переможця”, останній має пройти кваліфікацію та підтвердити документально, що його послуги(товар) відповідають вимогам замовника.

Як працювати в системі ProZorro та отримувати успішний результат?

Як би це не було очевидно, але, перш за все, переконайтеся, що Ви знаходитеся в тому місці, де є стабільний та якісний доступ до мережі Інтернет. Наступне - впевніться, що Ви зайшли в систему як учасник, а не як спостерігач! Зверніть увагу, якщо Ви все зробили вірно, то Ваш рядок повинен називатися “Ви”, а рядки конкурентів - “Учасник 1, 2 ” і т д. Не варто завчасно покидати аукціон, якщо Ваша пропозиція не є найнижчою з представлених, адже, замовник може відхилити пропозицію, якщо та не відповідає його умовам та перейти до розгляду наступної за ціною. Невідповідність вимогам замовника, відмова від підписання договору, не надання необхідних документів - ось лише кілька причин, які можуть призвести до відхилення пропозиції замовником.

Понад 17 років товарна біржа “Подільська” є лідером на ринку біржових послуг України, а з 2018 - повноправний член великого сімейства Прозоро. Це  надійний представник та партнер малого та середнього бізнесу, який пропонує своїм клієнтам послуги з технічної підготовки та проведення біржових торгів. Відчуження об'єктів державної власності;продаж заставних активів підприємств – боржників, що знаходяться у податковій заставі;технічна підготовка та проведення біржових торгів (аукціонів) з продажу необробленої деревини;технічна підготовка та проведення земельних торгів (аукціонів);підготовка та проведення біржових торгів (аукціонів) з продажу майна підприємств-банкрутів;продаж рухомого та нерухомого майна любої форми власності - ось ті напрямки роботи, в яких кожен член команди товарної біржі “Подільської” готовий надати Вам кваліфіковану допомогу та взаємовигідне співробітництво. Товарна біржа “Подільська” - успіх у прозорості.