Контактна інформація: моб.+380(67)783-18-52, +380(67)370-22-11, тел/факс (0382)795-801, info@birzha.km.ua

Відхилення тендерної пропозиції учасника: зміни, які вже діють

2020-11-02

Вже з 19 квітня 2020 року підстави для відхилення тендерної пропозиції учасника електронних торгів визначатиме стаття 31 Закону про публічні закупівлі. Зверніть увагу, що змінилася не лише нумерація статті, а й були внесені корективи до, власне, підстав.

Від так,загальною умовою для відхилення тендерної пропозиції учасника за будь - якої визначеної в Законі про публічні закупівлі підставі є необхідність зазначити аргументацію в електронній системі закупівель. Інформацію про відхилення ТП замовник повинен оприлюднити в електронній системі закупівель протягом 1 дня з ухвалення рішення, після чого вона автоматично надсилається учаснику/переможцю процедури закупівлі через ЕСЗ. Замовнику необхідно вказати підстави відхилення, а саме:

  • дати посилання на норми Закону про публічні закупівлі та умови тендерної документації, яким не відповідають ТП та учасник
  • вказати, у чому саме полягає невідповідність

Після того, як замовник надав аргументацію свого рішення, учасник, пропозицію якого відхилили, має право звернутися до замовника з вимогою надати додаткову інформацію про причини невідповідності,якщо пояснення йому не достатньо, останній, в свою чергу, зобов'язаний надати таку інформацію протягом 5 днів з  моменту, коли надійшло звернення через ЕСЗ. 

Які ж саме підстави, за яких Закон про публічні закупівлі зобов'язує відхиляти учасника?
Замовник відхиляє тендерну пропозицію, якщо:

  1. Учасник не відповідає кваліфікаційним критеріям, установленим статтею 16 Закону про публічні закупівлі та за наявності підстав, встановлених частиною 1 статті 17
  2. Учасник не відповідає вимогам за статтею 22 (ключовою умовою є те, що вимоги щодо інформації, яку зобов'язаний надати учасник, має передбачати законодавство)
  3. Учасник надав недостовірну інформацію (Замовник має право звернутися за підтвердженням інформації, наданої учасником, до органів державної влади, установ, підприємств. І у випадку, коли він отримав підтвердження того, що у ТП зазначена недостовірна інформація, він має право відхилити пропозицію такого учасника)
  4. Учасник не надав забезпечення ТП, якщо воно вимагалося замовником, або ж забезпечення ТП не відповідає умовам,  що визначені замовником у ТД
  5. Учасник не виправив виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій невідповідностей у інформації та/або документах, що подані ним у своїй ТП (Зміни мають бути внесені протягом 24 годин після розміщення замовником в ЕСЗ повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей)
  6. Учасник не обгрунтував аномально низької ціни ТП. (Зверніть увагу на те, що аномально низька ціна ТП - ще одне нововведення Закону про публічні закупівлі)
  7. Учасник безпідставно визначив інформацію конфіденційною, тобто тією, яка не підлягає розкриттю. Зверніть увагу, що конфіденційними НЕ можна визначати:
  • інформацію про запропоновану ціну, інші критерії оцінки
  • технічні умови
  • технічні специфікації
  • документи, які підтверджують відповідність кваліфікаційним критеріям за статтею 16 та відсутність підстав за статтею 17 Закону про публічні закупівлі

 

  1. ТП не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації
  2. ТП викладена іншою мовою, ніж мова, що вимагається тендерною документацією
  3. ТП є такою, строк дії якої закінчився (Тендерна документація повинна містити відомості, щодо строку дії ТП, протягом якого тендерні пропозиції вважаються дійсними, але не менше 90 днів із дати кінцевого строку подання ТП)

Ми описали усі підстави для відхилення учасників на етапі до визначення переможця торгів, які відповідають оновленням закупівельного закону. Є суттєві зміни норм та правил, а є доповнення та деталі до старих, але саме вони втілюють чи не головні майбутні зміни в діях замовників.